vocalist, songwriter, vocal coach

Odelion

‘Odelion is een nieuwe Nederlandse parel die de aandacht verdient’ – OOR
Artwork by Alicia Martín Lopez, picture by YANI

Met ODELION slaat Margriet Sjoerdsma een nieuwe muzikale weg in. Het gelijknamige album is de eerste afslag van deze nieuwe muzikale route. Ze keert er terug naar haar eerste liefde: eigen liedjes maken. De liedjes kwamen tot leven in Odelien, een huisje in Noorwegen. Ver weg van de waan van alledag, de stress, drukte en chaos van het moderne leven. Ze zat er drie maanden lang, in haar eentje. De naam ODELION is geïnspireerd op dat kleine huisje, dat voor zoveel inspiratie zorgde. Odelien staat midden in een overrompelend landschap, waar de natuur nog heer en meester is en de stilte oorverdovend. Voor Margriet het ideale decor om te schrijven over tijdloze thema’s als los- en achterlaten, durven springen, eenzaamheid, liefde en verwondering.

Het album is op subtiele wijze een album vol zelfreflectie geworden, met leren vergeven als rode draad. Een album over gebroken harten, niet alleen in romantische zin, maar over het breken van je eigen hart. Keer op keer, tot je er zo’n genoeg van hebt, en inziet dat het ook anders kan. Zoals ze in haar lijflied Forgiveness zingt:

“I can’t heal the heart that longs to stay broken, but doesn’t know it.

That’s been cut open by too many words unspoken.

It was left with expectations and their disappointments.”

Op ODELION manifesteert Margriet zich als vocaliste, componiste én producer. Als fervent liefhebster van állerlei soorten muziek wilde ze zich niet toeleggen op een bepaalde muzikale richting, maar tot de kern komen van wat zich binnen haar afspeelde en vanuit daar laten ontstaan. Zélf doen en beslissen was het motto van dit album. Ze arrangeerde met Louk Boudesteijn een warm tapijt aan koperblazers, die samen met haar voltallige band tekenen voor een eclectisch, orkestraal en groots geluid. Nog steeds is ze groots in het kleine: in het breekbare ‘Forgiveness’ zingt ze over de wrok die ze jaren koesterde. Onderkoeld beschrijft ze het uiteenvallen van een familie in het opzwepende ‘Lying Hearts That Lie Awake At Night’. En de eenzame hoogte verkent ze met haar lenige, fluwelen stem in ‘Three Stars’. Margriet werkte samen met producer Tobias Fröberg(Ane Brun). ODELION is opgenomen in Fattoria Musica (Duitsland), gemixt in Gotland (Zweden) en gemasterd door Pete Maher ( o.a. Damian Rice) in Engeland.

ODELION is een sterke mix van dark pop en folk met een licht klassieke touch en jazz invloeden. Denk aan het poëtische van Joni Mitchell en het muzikaal vrijgeestige van Tori Amos. Verwacht avontuurlijke arrangementen met harmonisch spannende wendingen en melancholische melodieën met onverwachte afslagen.

De afgelopen jaren veroverde Margriet Nederland met A Tribute to Eva Cassidy. Meer dan 80 keer speelde ze met dit project in uitverkochte zalen. Het startschot hiervoor was een optreden in Vrije Geluiden, gevolgd door het North Sea Jazz Festival en een afgeladen Concertgebouw.

De Telegraaf concludeerde: ‘Sjoerdsma is van wereldniveau, haar Eva Cassidy Tribute doet denken aan de te jong overleden Amerikaanse zelf.’****

De Stentor schreef: ‘Sjoerdsma is extravert, charmant en  en een beetje ondeugend.’****